Turmat ja..Hvordan skal jeg ordne det da? Jeg har tenkt frem og tilbake på dette en stund og fått en del spørsmål om hva jeg skal spise på tur. Om jeg skal bære all mat for et halvt år? Om jeg skal leve av fisk og bær? Om jeg kommer til å få i meg nok næring når jeg skal gå så mye?
For det første; jeg skal verken bære mat for seks måneder eller kun leve på det naturen byr på. Det hadde jo gitt turen en annen dimensjon hvis jeg skulle levd av naturen, noe som helt sikkert hadde bydd på helt andre utfordringer og kunnskap, men det får nok bli en annen tur! Først må jeg lære meg (les: gidde) å fiske ;)
Planen er som følger: tørke mest mulig mat, kjøtt, grønnsaker og frukt. Jeg holder på med dette nå og det ser foreløpig veldig vellykket ut. Jeg hadde egentlig tenkt å tørke maten i ovnen, men etter litt research fant jeg ut at det er alt for tidkrevende og mindre sjanse for et vellykket resultat. Det ble kjøp av en dehydrator eller mat tørker om du vil. Jeg fant en på Jula til 399 kr så da var jo valget enkelt. Jeg trodde de var mye dyrere enn som så! Det er jo så klart forskjellige priser på dette også og helt sikkert noen som tørker mye jevnere enn min billig variant, men så lenge man bytter litt på brettene så er det ikke noe problem :) Tørkeren har 5 brett stablet oppå hverandre med en vifte i bunnen. Gradene kan stilles fra 30-70. Jeg tørker alt på 70, sikkert mange som er uenig i dette, men jeg er såpass utålmodig at jeg ikke kan tørke maten i flere dager! Det ser helt fint ut for meg, smaker godt gjør det også. Det eneste jeg er litt bekymret for er holdbarheten. Jeg håper jo at det holder noen måneder så jeg får nytte av det. Det skal visst holde en stund hvis det er skikkelig tørt og oppbevares i lufttett beholder. Jeg oppbevarer det i syltetøyglass foreløpig. Det skal etterhvert vakumpakkes i ukes rasjoner. Hvordan dette fungerer i praksis skal jeg komme tilbake til når jeg har fått prøvd det ut ;)
Jeg har planer om å tilsette den tørkede maten i forskjellige Toro gryteretter, supper eller lignende. Som tilbehør er alt av lette (i vekt og tilberedning) matvarer et alternativ, som potetmos, nudler, ris osv.. En buljongterning og jeg kan feks lage suppe. Litt fantasi (og et lite utvalg av tørket mat) er alt som skal til for en nokså variert meny ;)
Jeg har planer om å tilsette den tørkede maten i forskjellige Toro gryteretter, supper eller lignende. Som tilbehør er alt av lette (i vekt og tilberedning) matvarer et alternativ, som potetmos, nudler, ris osv.. En buljongterning og jeg kan feks lage suppe. Litt fantasi (og et lite utvalg av tørket mat) er alt som skal til for en nokså variert meny ;)
Middagsplanen er altså i boks! Til frokost blir det havregrøt, risengrynsgrøt eller knekkebrød. Jeg har tørket frukt å tilsette grøten for litt ekstra smak :) både epler, pærer og bananer. Valget mellom disse tre frokost alternativene må tas før jeg begynner på en ny tur, jeg har ikke luksusen av å kunne velge og vrake i matveien! Til lunsj går det i rask energi som sjokolade, nøtter, energibarer osv.. kanskje en rett-i-koppen suppe eller knekkebrød. Lunsjen må kunne spises på farten og gi nok energi til å fortsette noen timer til. Jeg kommer også til å ta med tørrmelk og litt salt og pepper. Det kan jo hende jeg må kryddre all den gode fisken jeg kommer til å få ;)
I.f.t. å dekke energibehovet så tror jeg at jeg skal klare meg helt fint på disse måltidene, hvis ikke så får jeg bare fiske mer da!
I.f.t. å dekke energibehovet så tror jeg at jeg skal klare meg helt fint på disse måltidene, hvis ikke så får jeg bare fiske mer da!
Det er jo ikke sånn at jeg skal gå i seks måneder i total villmark uten å støte på noen tettsteder. Tettsteder betyr butikk og mulighet for å fylle opp matlagret. Det betyr også postkontor som gir muligheter for å få tilsendt mer tørket mat, klær, utstyr osv. Jeg er såpass heldig at pappa og Mariann kommer til å fortsette med tørking av mat og sende oppover når jeg trenger mer. Det vil si at jeg slipper å bære mat for seks måneder. Jeg slipper også å tørke alt før jeg skal dra :) Hittil har jeg tørket rundt 3,5 kg kjøtt, 10 poteter, ca 15 epler, 5 bananer og 2 pærer. Gulrøtter står til tørking as we speak! Akkurat hvor mye mat det går per middag har jeg ikke regnet på ennå. Rundt 200 g kjøtt per middag??
Fremgangsmåte:
![]() |
Reint storfekjøtt kuttet opp i strimler. |
![]() |
Stekes på ganske høy varme. Det er ikke meningen å få saftig biff, det skal jo tross alt tørkes helt ut. Jeg hadde på en god dose salt og pepper. |
![]() |
Legges så i tørkeren på 70 grader. Pass på å ikke overfylle brettene, det må være god gjennomstrømning av luften. |
Etter et par runder med bytting på brett (det nederste blir tørt kjappest) og ca 12 timer senere har jeg ferdig tørket kjøtt! Tørketiden varierer veldig fra produkt til produkt og hvor tykke skiver det er skåret i. Eplene måtte jeg tørke i ca 20 timer, men da hadde jeg noe lavere varme på i starten. Det blir full styrke neste gang ;) Grønnsakene kuttes i tynne skiver og forvelles i et par minutter før det puttes i tørkeren. Potetene ble kjempe gode og kan lett spises som potetgull! Jeg hadde på litt salt og pepper, men de kan sikkert kryddres med hva som helst. Sunnere potetgull skal du lete lenge etter ;)
![]() |
Ferdig resultat! Tenk på hvilke mengder dette egentlig er hva det veier når det er råvarer! |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar